Cybersecurity: de trends van nu afbeelding

De werkplek van nu

Organisaties staan meer dan ooit op scherp als het gaat om cybersecurity. En dat is ook nodig. COVID-19 versnelt namelijk digitale businesstransformaties, maar zet tegelijkertijd traditionele securitymethoden onder druk. De methoden en middelen van cybercriminelen worden ondertussen steeds geavanceerder. Als het om veiligheidsinbreuken gaat, is voorkomen beter dan genezen. We vroegen Robert van der Helm, teamlead Enterprise Solutions en Nick van Ogtrop-de Ruiter, system specialist bij H&R Business IT Solutions naar de belangrijkste trends op dit moment. Dit is hun top 6.

  1. Werknemers als zwakste schakel

De grootste bedreigingen komen nog altijd van binnenuit. Werknemers blijven mensen, en waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Momenteel zijn er phishing berichten en technieken die bijna niet te onderscheiden zijn van echte berichtgeving (niet alleen via email, maar bijvoorbeeld ook via WhatsApp). Zet daarom in op awarenesstrainingen voor elke iedere werknemer en afdeling en zorg dat er met regelmaat preventief getest wordt.

  1. Security voor thuiswerkers

64% van die werknemers is volgens Gartner in staat om thuis te werken. Dat vereist een substantiële vernieuwing van het securitybeleid en -tools naast het verhogen van de security awareness. There’s no such thing in life as a free lunch luidt het gezegde; wees bewust van de tekortkomingen van gratis anti-malware software en de noodzaak voor een goede security partner. Wees ook bewust van de risico’s van BYOD voor wat corporate security betreft. 

  1. Cloud gebaseerde cybersecurity

Door het toenemend aantal thuiswerkers verhuist endpoint security naar de cloud én waar de thuiswerker zich bevindt. Cybersecurity – en het effectief beheren ervan – zal zich in het algemeen dan ook steeds meer in de cloud afspelen.

  1. Artificial Intelligence

Ondernemingen gooien ook AI in de strijd om cyberaanvallen tegen te gaan, bijvoorbeeld door verdacht gedrag op te sporen.

  1. Zero Trust cybersecurity

Never trust, always verify is het credo van het Zero Trust-principe. Zorg dat data alleen toegankelijk is voor wie de juiste identiteit heeft. Identiteit van de werknemer dient ook te worden geborgd met op z’n minst het gebruik van two-factor authenticatie.

Vergeet niet om crisisprocessen uitvoerig en regelmatig te testen. Wilt u weten hoe? Lees de blogpost

 

  1. Implementatie van crisisprocessen

Wat als het toch fout loopt? Steeds meer bedrijven implementeren crisisprocessen om zich optimaal voor te bereiden op eventuele datalekken. Vergeet niet om deze uitvoerig en regelmatig te testen. Op directieniveau dient continuïteit van de business een vast agendapunt te zijn. Pas dan kunnen IT’ers de juiste disaster recovery middelen en processen inzetten. 

Wilt u deze trends omzetten in toegevoegde waarde voor uw organisatie? Neem contact op met onze experts. 

Vanuit directieperspectief biedt het HPE OEM partnerschap een toegevoegde waarde voor ons aanbod naar alle klanten die…

Robert Vavier Directeur van High Security International  

Eén contactpersoon zorgt ervoor dat een team van IT specialisten voor ons klaarstaat wanneer nodig.

Ad van 't Hof ICT Manager, Bieze Food Group  

Samen met H&R vinden we steeds de juiste oplossingen voor onze vraagstukken.

André Faber Global Manager IT Infrastructure bij Huisman Equipment B.V. Bekijk de case

In onze complexe mediawereld is het heel belangrijk te kunnen vertrouwen op je zakelijke partners.
Op IT gebied is dat voor mij H&R.

Eric van Kessel ICT Manager, United Bekijk de case