De werkplek van nu

Efficiënte databescherming is één van de meest cruciale factoren om de huidige data-explosie zorgvuldig te beheersen. Organisaties kunnen zich dus maar beter voorbereiden op het moment dat het toch fout loopt. Kunt u met 100% zekerheid zeggen dat uw back-up goed is ingeregeld? Robert van der Helm, teamlead Enterprise Solutions, en Nick van Ogtrop-de Ruiter, system specialist, bij H&R Business IT Solutions, nemen samen enkele valkuilen door.

Implementeer crisisprocessen

Steeds meer bedrijven nemen back-up en disaster recovery ook op in hun crisisprocessen. Die processen worden geïmplementeerd om zich optimaal voor te bereiden op eventuele calamiteiten, waarbij er sprake van versleuteling (o.a. door een cryptolocker) kan zijn. En terecht, want traditionele securitymethoden staan onder druk, nu digitale businesstransformaties versneld worden en de methoden van cybercriminelen geavanceerder worden. Goede crisisprocessen voorkomen veel problemen achteraf!

Nog meer cyber securitytrends ontdekken nu de digitalisering enkele versnellingen opschakelt? Lees de blogpost

 

Kom met een duidelijk plan

Om disaster recovery goed in te regelen, is ten eerste een duidelijk business continuity plan nodig. Dat plan vormt dan het uitgangspunt voor een effectief disaster recovery plan. Daarin worden diverse disaster recovery scenario’s beschreven. Een effectief disaster recovery scenario omschrijft wat u als organisatie precies moet doen om zo snel mogelijk weer up and running te zijn, zonder al te veel dataverlies te hebben geleden.

In zo’n plan wordt onder andere bepaald wat de bedrijfskritische waarde van iedere dataset is, en hoe vaak hier een back-up van gemaakt moet worden. Sommige data hebben bijvoorbeeld om het uur een back-up nodig, bij minder bedrijfskritische data ligt de frequentie veel lager. Een data recovery plan dient tevens ook te voorzien in vervanging van de benodigde (datacenter) infrastructuur, indien nodig. Zonder duidelijk plan bent u vooraf al verloren.

Beveilig ook uw back-up

Ook is het belangrijk om de back-up data zelf te beveiligen. Het lijkt misschien niet zo voor de hand liggend, maar ook back-up en back-up copy data zijn een doelwit voor hackers. Zorg er daarom voor dat er van alle back-up datasets ook een kopie wordt gemaakt met gebruik van een tweede storage platform, bij voorkeur opgeslagen op een off-site locatie (of in de cloud op basis van object storage).

Back-up en back-up copy datasets kunnen doorgaans worden voorzien van encryption vanuit de back-up suite, bijvoorbeeld ter bescherming van een cryptolocker. Verder kan ook immutability de beschikbaarheid van de back-up datasets borgen. Tape-based back-up datasets zijn tevens weer hip, niet alleen vanwege de relatief lage kosten per GB/TB, maar eerder vanwege de air-gapped aard van de betreffende back-up dataset. Als een tape niet geladen is, is er namelijk geen toegang tot de data op de tape, dus ook niet voor de hacker. Met dergelijke beveiliging van de back-up datasets heeft niemand toegang tot de data zonder toestemming van de aangewezen back-up- of systeembeheerder.

Test voldoende

Crisisprocessen staan of vallen met de mate waarin ze getest worden. Hoe uitvoeriger de test, hoe duidelijker de procedures of instructies die nog moeten worden bijgespijkerd. Hetzelfde geldt voor data recovery en de daarvoor benodigde back-up en recovery infrastructuur.

Een data recovery plan moet ook duidelijkheid bieden over de prioriteit van recovery van iedere dataset, bijvoorbeeld hoe lang het mag duren voordat mission-critical datasets zijn hersteld. Naast het aangewezen crisisteam, wie is er verantwoordelijk voor een goede gang van zaken? Dit zijn allemaal vragen waarop het antwoord van tevoren duidelijk moet zijn. Bij een calamiteit zal kostbare tijd verloren gaan indien deze zaken niet duidelijk zijn.

Hebt u als organisatie hulp nodig bij back-up en data recovery? Samen met u gaan we op zoek naar de juiste oplossing voor uw bedrijf.

Neem contact op met onze experts. 

Meer informatie aanvragen?

"*" geeft vereiste velden aan

Jack Hopman

Wij staan altijd voor je klaar!

Ook leuk om te lezen

Uitgelichte nieuwsberichten

Over H&R Nieuws Back-up van data