Vergeer Holland
Een lege vrachtwagen rijdt de fabriek in en kan er enkele minuten later weer helemaal volgeladen uitrijden. Zonder dat daar menselijke tussenkomst aan te pas komt.
Martijn van den Blink, systeembeheerder - Vergeer
Vergeer Holland is een van de belangrijkste kaasrijpers en -verkopers in Nederland. Het familiebedrijf kent een eeuwenoude geschiedenis van kwaliteit en smaak.Om ook in de toekomst de beste kazen te garanderen, maakte Vergeer plannen voor een fabriek die volledig geautomatiseerd is.
Wat volledige automatisering inhoudt? Een lege vrachtwagen rijdt de fabriek in en kan er enkele minuten later weer helemaal volgeladen uitrijden, zonder dat daar menselijke tussenkomst aan te pas komt.
Een eerste design op basis van 3 pijlers
“Om alles te helpen voorbereiden, nam Vergeer mij in de hand”, begint Jan-Paul Krijgsman het verhaal. “Als IT-director ad-interim bij Vergeer was ik verantwoordelijk voor de opzet en coördinatie van het volledige project. Ik maakte de plannen van Vergeer concreter en definieerde wat er precies nodig was voor een volledig geautomatiseerde fabriek. Daarvoor heb ik drie pijlers onder de loep genomen: de infrastructuur, het applicatielandschap en de IT-organisatie. Op basis daarvan heb ik een rapport gemaakt met de scope van het volledige project en het kostenplaatje dat eraan zou vasthangen.” Om dat rapport te vertalen naar een concreet plan van aanpak, zocht Vergeer een vaste IT-partner. “In het verleden gingen we op regelmatige basis kleinere samenwerkingen aan met H&R”, vertelt Martijn van den Blink, systeembeheerder bij Vergeer. “Dus het was logisch om opnieuw contact op te nemen met hun accountmanager en ook dit project aan hen voor te leggen. Ook het feit dat zij een erkende HPE-partner zijn, speelde mee in de overweging”.
Omzetstijging als belangrijkste doelstelling
“Hun heldere kijk op de business requirements van Vergeer heeft ons uiteindelijk volledig over de streep getrokken”, stelt Jan-Paul. En zo ging de samenwerking van start. Maar wat waren die requirements dan precies? “Het enige uitgangspunt dat al vaststond, was het nieuwe ERP-systeem dat Vergeer op dat moment aan het implementeren was. Mede door te kiezen voor SAP, rekenden ze erop dat hun omzet met 200 miljoen euro zou stijgen. Dat was de voornaamste doelstelling.”
“We gingen dus opzoek naar een platform dat we onder de applicatielaag konden schuiven, terwijl de fabriek gewoon doordraait.” – Jan-Paul Krijgsman, IT-director ad interim bij Vergeer
Specifiek voor de nieuwe fabriek die ze aan het bouwen waren, werd daarnaast al snel in de richting van een intelligent Manufacturing Execution System (MES) gekeken. Jan-Paul gaat verder: “Die MES-laag is verantwoordelijk voor de aansturing van de productielijnen, bijvoorbeeld om de kaas in de juiste vormen te snijden. Beide systemen, ERP en MES, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Valt een van de twee uit, dan ligt de fabriek stil. We gingen dus op zoek naar een platform om onder die applicatielaag te schuiven. En dat terwijl de fabriek gewoon doordraait.”
Meten is weten
“Downtime in het hele proces vermijden had inderdaad absoluut prioriteit”, gaat Robert van der Helm verder. Hij is teamlead Enterprise Solutions bij H&R. “Ze kunnen het zich niet permitteren dat een productielijn stilvalt. Een uitval van meer dan 20 minuten heeft meteen onomkeerbare financiële gevolgen voor Vergeer.”
Met die vereisten, een solide basis voor de applicaties en een veto tegen downtime, konden ze bij H&R aan de slag om het ontwerp verder vorm te geven. Robert legt uit hoe ze eerst nog een aantal extra gegevens verzamelden over de huidige infrastructuur. “Bedrijven denken soms dat ze bijvoorbeeld extra capaciteit nodig hebben, maar dat is niet altijd zo. Daarom willen we eerst een aantal zaken beter in kaart brengen, want meten is weten.
Dus ook bij Vergeer werd twee weken lang alles netjes vastgelegd: het aantal CPU’s, het RAM-geheugen, het aantal VM’s, enzovoort. We stelden ook een aantal bijkomende vragen, waarmee we de behoeften nog beter konden blootleggen, zoals de behoefte aan cross-stack analyses.”
Vertrouwen dankzij 99,9999% uptime
Deze fase is cruciaal in de aanpak van H&R. Robert geeft aan waarom. “Voor de klant draait het niet om de hardware die je implementeert of de applicaties die je eraan vasthangt. Het zijn de businessbehoeften en -verwachtingen die je boven water moet halen. Als de fabriek niet mag stilvallen, mag die niet stilvallen. Zo simpel is het. Wat de infrastructuur betreft, kunnen ze het meten, ontwerpen en implementeren aan ons overlaten. IT moet de business faciliteren en niet andersom.”
“Het zijn de business-behoeften en -verwachtingen die je boven water moet halen.” – Robert van der Helm, teamlead Enterprise Solutions bij H&R
Vanuit de businessbehoeften en metingen, kon H&R een technische oplossing ontwerpen en aanbieden. “We kozen als basis voor HPE Nimble”, zegt Robert. “Aangevuld met HPE InfoSight maak je heel veel mogelijk, zoals die cross-stack analyses waar de klant expliciet naar vroeg. Maar ook op synchrone replicatie en 99,9999% uptime kunnen ze bij Vergeer rekenen. Met die zes negens stel je een heleboel mensen gerust. Om bij de medewerkers van Vergeer draagvlak te creëren voor de nieuwe infrastructuur, organiseerden we kennis- en brainstormsessies, samen met Vergeer en HPE.”
Meerdere productielijnen tegelijkertijd
Samen met de nieuwe volledig geautomatiseerde fabriek, zal ook het tweede datacenter binnenkort live gaan. Martijn vertelt wat dat precies met zich meebrengt. “Met de nieuwe infrastructuur hebben we opnieuw een antwoord geboden op de vraag van de klant die in de toekomst alleen maar groter en complexer zal worden. We kunnen bijvoorbeeld meerdere productielijnen tegelijkertijd inzetten, wat onze omzet ten goede komt. We hebben al veel innovaties geïmplementeerd, maar onze medewerkers hebben daar weinig last van gehad.” Ook qua virtualisatie en support ziet Martijn een verschil. “We kunnen inzoomen tot aan de VM, de prestaties monitoren en predictive analytics uitvoeren. Zo voorspellen we wanneer de opslagcapaciteit volledig benut zal zijn. Problemen in de hardware worden bovendien proactief opgespoord. Is er iets aan de hand, dan krijgen we een telefoontje van de supportafdeling nog voordat we zelf iets gemerkt hebben. Op die manier ben je altijd gerust.”
Bijspijkeren waar nodig
Jan-Paul vult aan: “In de nieuwe fabriek hebben we het echt wel over de meest verregaande vorm van automatisering. Wat verder opvalt, is de snelheid waarmee Vergeer nu nieuwe producten in de markt kan zetten. Het feit dat de planning niet meer handmatig wordt beheerd, heeft het bedrijf enorme efficiëntiewinsten opgeleverd. De heftruckbestuurders rijden niet langer rond met post-its om de goede bol kaas naar de juiste plek te verplaatsen.” “Problemen in de hardware worden proactief opgespoord. Is er iets aan de hand, dan krijgen we een telefoontje van de supportdienst nog voordat we zelf iets gemerkt hebben.” Martijn van den Blink, systeembeheerder bij Vergeer. Tot op de dag van vandaag kijkt H&R nog actief en betrokken mee naar de business- en IT-uitdagingen van Vergeer. “Ook na de implementatie zullen we blijven afstemmen met Vergeer”, benadrukt Robert. “We luisteren naar de behoeften en spijkeren bij waar nodig.” Jan-Paul en Martijn zijn het helemaal eens over de prettige samenwerking. “Geen verkooppraatjes, maar een realistisch en goed passend plan. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.”
Wilt u ook meer weten over het optimaliseren van uw datacenter infrastructuur? Of bent u geïnteresseerd in andere klantcases? Bekijk bijvoorbeeld hoe tbp electronics werkt met een datagedreven productie of de ontdek hoe H&R en Bieze Food Group al jarenlang nauw met elkaar samenwerken.