Hoe vertaalt u duurzaamheid tot op IT-niveau?

De werkplek van nu

Duurzaamheid staat bij veel organisaties hoog op de agenda. Ook de IT-afdeling laat z’n voetafdruk na. Denk maar aan de ruimte die servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur innemen, de energie die ze verbruiken en de warmte die ze afgeven. Wat kunt u vandaag de dag doen om ook op IT-niveau te verduurzamen? En hoe kan het as-a-Service-verhaal daartoe bijdragen? Robert van der Helm, teamlead Enterprise Solutions, en Nick van Ogtrop-de Ruiter, system specialist, bij H&R Business IT Solutions, formuleren samen hun antwoord.

IT-apparatuur gebruikt veel energie

Het energieverbruik dat we nodig hebben voor IT wordt steeds groter. IT-apparatuur gebruikt op zich veel energie. Daarnaast is er koeling nodig om de geproduceerde warmte te compenseren en de goede werking van de apparatuur te garanderen. Het is dan ook belangrijk om zowel met het energieverbruik zelf als met de koeling op een duurzame manier om te springen. Bij koeling van IT-apparatuur is het essentieel om te voorkomen dat er koude lucht verloren gaat of geblokkeerd wordt. Bespaar verder energie door de koeling pas in te schakelen bij een hoge luchttemperatuur. Tegenwoordig kan IT-apparatuur redelijk moeiteloos functioneren bij een omgevingstemperatuur tot 32 °C.

As-a-Service en geautomatiseerd energiegebruik

Een andere manier om energie te besparen, is door overbodige apparatuur uit te schakelen en sluipverbruik te beperken. Bij een as-a-Service-dienstverlening schakelt u bijvoorbeeld eenvoudig fysieke infrastructuurcomponenten uit zodra de vraag afneemt. Om vervolgens weer op te schalen zodra dat nodig is. VDI-oplossingen worden bijvoorbeeld maar 8 à 10 uur per werkdag gebruikt. De rest van de tijd kan deze dus worden uitgeschakeld. Ook het finetunen van power settings op WiFi AP’s kan resulteren in een verbeterde performance en minder verstoringen. Met uitzondering van bijvoorbeeld business intelligence en high-end grafische rendering, is voor de meeste toepassingen lang niet de maximale energiestand vereist.

Data-explosie beteugelen

In een vorige blogpost schreven we dat de data-explosie in Nederland niet langer te ontkennen valt. Om de volledige potentie uit data te benutten, is het dan wel cruciaal om het volume tijdig te verwerken en het overzicht te bewaren. Want de serverruimte is natuurlijk niet oneindig. Daarom is het belangrijk om bewustzijn te creëren rond de opslag van data, want ook hier zijn duurzame winsten te behalen. Moeten oude e-mails echt bewaard worden? Staat bepaalde informatie dubbel opgeslagen? Wat kan er naar de cloud? Aan de andere kant wilt u natuurlijk geen serverruimte onbenut laten door aan overprovisioning te doen. Want alle capaciteit die u heeft, verbruikt natuurlijk energie. Ook de capaciteit die niet wordt ingezet.

In een vorige blogpost schreven we dat de data-explosie in Nederland niet langer te ontkennen valt.

 

Zoek de balans

Wacht daarom nog even met uitbreiden wanneer de huidige capaciteit nog toereikend is. Zo doet u geen onnodige investeringen. In sommige gevallen kunt u bestaande hardware-componenten upgraden, zonder de volledige infrastructuur te vervangen. De bestaande apparatuur wordt in dat geval efficiënter gebruikt. Anderzijds heeft verouderde IT-apparatuur in vergelijking met moderne een zeer beperkte capaciteit ten opzichte van het energiegebruik. Weeg daarom steeds alle aspecten af!

Bij H&R Business IT Solutions hechten we veel belang aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Daarom denken we graag met u mee over oplossingen die ook voor wat duurzaamheid betreft interessant zijn.

Neem contact op met onze experts. 

Meer informatie aanvragen?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Jack Hopman

Wij staan altijd voor je klaar!

Ook leuk om te lezen

Uitgelichte nieuwsberichten

Over H&R Nieuws Hoe vertaalt u duurzaamheid tot op IT-niveau?