De werkplek van nu

Een cloud first-strategie: steeds meer bedrijven benoemen het. Met alle workloads in de cloud als stip aan de horizon voor 2022. Een overweging met blik op de toekomst. Toch blijkt het voor veel organisaties niet de beste keuze. Maarten Oostingh, senior system engineer, en Max Ossendrijver, enterprise solutions consultant, hebben het over (on)mogelijkheden, een hybride oplossing en de rol van H&R Business IT Solutions.

Cloud met blik op de toekomst 

Vanuit H&R zien we tegenwoordig twee grote uitdagingen waardoor bedrijven noodgedwongen naar de cloud kijken. Enerzijds richten ze hun blik op de toekomst. Ze beseffen dat ze op lange termijn flexibiliteit en schaalbaarheid nodig hebben om het verschil te maken ten opzichte van de concurrentie. Anderzijds is het applicatielandschap volop aan het verSaaSen: software wordt meer en meer aangeboden als een dienst. Infrastructuur moet om die reden anders ingericht en opgezet worden.

Een hybride middenweg

Dus: cloud first & cloud for all? Helemaal niet, denken wij. We zien eerder een hybride transitie. Bedrijven hosten een deel van hun resources lokaal, terwijl ze een ander deel als dienst afnemen. Dat laatste geldt zowel voor applicaties als infrastructuur. Op die manier slagen ze erin om bijvoorbeeld zonder grote investering toch een redundante omgeving op te bouwen.

Zomaar alles van de ene dag op de andere naar de cloud migreren, is bovendien geen evidentie, omdat veel ICT-zaken volledig verweven zijn met primaire bedrijfsprocessen. Daarnaast hebben nog heel wat bedrijven, vooral in de productiesector, legacy-applicaties draaien. Ook dat is een reden om on-premises infrastructuur niet volledig los te laten.

Het beste van twee werelden

Het ideale scenario is om bovenstaande redenen geen ‘of-verhaal’, maar een ‘en-verhaal’, waarbij bedrijven het beste van twee werelden combineren. Per workload kiezen ze dan de beste locatie: cloud of on-premises. Wij adviseren organisaties dan ook graag over de meest ideale omgeving, op basis van hun specifieke behoeften.

Veel bedrijven zien een hybride strategie dan ook als opstapje naar een omgeving die steeds meer cloudgericht zal zijn. Met andere woorden, ze zetten de deur naar de cloud open. Maar ook het omgekeerde is mogelijk, door bijvoorbeeld na een tijd bepaalde workloads uit de cloud terug te halen. De drempel is in dit verhaal zeer laag.

Met een hybride strategie zetten bedrijven de deur naar de cloud open.

 

De aandachtspunten van een hybride strategie

Door een deel van hun infrastructuur uit handen te geven, is het voor veel bedrijven een uitdaging om security te waarborgen. Het is moeilijk om het overzicht te bewaren, en verschillende security-benaderingen kruisen elkaar. Bovendien vormen de verschillende locaties al gauw een complexe wirwar, waarbij IT-managers ook de beheersbaarheid willen behouden.

Vertrouw op advies van H&R

Een hybride strategie hoeft echter geen lastig of complex verhaal te zijn. Ook zonder in-house expertise is het mogelijk om het meest (kosten)efficiënte pad te bewandelen. Bij H&R focussen we steeds op de langetermijndoelstellingen van het bedrijf. Van daaruit bepalen we welke omgeving het meest geschikt is. Indien gewenst, nemen we het systeembeheer uit handen, zodat IT-managers kunnen focussen op innovatie.

Een eerste stap zetten naar de cloud of uw huidige hybride omgeving optimaliseren? We helpen u graag op weg. Neem contact op met onze experts.

Meer informatie aanvragen?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Jack Hopman

Wij staan altijd voor je klaar!

Ook leuk om te lezen

Uitgelichte nieuwsberichten

Over H&R Nieuws Cloud first, of toch niet?